Diterbitkan Tikar Anyaman

Jenis Ketidakupayaan:
Peringkat Pendidikan:
Domain:
Penulis: 
Khadijah Awaf

Perancangan Sebelum Pengajaran

Sukatan Pelajaran: 
4. Mengenal Kraf Tangan 4.1 Mengenal kraf 4.1.1 Kraf Tradisional
Deskripsi Pelajaran Hari Ini: 
Pengajaran hari ini tentang mengajar pelajar cara-cara membuat tikar anyaman daripada kertas.
Objektif: 
1. Pelajar dapat memotong kertas warna secara menjalur untuk membuat anyaman. 2. Pelajar dapat menganyam kertas-kertas warna dengan kertas lukisan yang telah dipotong menjalur.
Kemahiran Sedia Ada: 
Pelajar boleh menggunting kertas dan menganyam.
Analisis Tugasan/Konsep Pembelajaran: 
1. Gunting kertas warna secara menjalur. 2. Gunting kertas lukisan juga cara menjalur. 3. Anyam kertas warna tadi ke atas kertas lukisan secara berselang-selang. 4. Kemaskan hujung setiap anyaman tersebut.
Bahan Bantu Mengajar: 
a. Kertas lukisan. b. Kertas pelbagai warna. c. Gunting. d. Gam.

Permulaan Pengajaran

Set Induksi
Deskripsi: 

1. Guru mempamerkan tikar anyaman yang di perbuat daripada kertas dan menyoal pelajar sama ada mereka pernah melihat objek yang sedang di pegang guru.

2. Guru menyoal lagi sama ada pelajar tahu nama objek tersebut dan cara-cara membuatnya.

3. Pelajar memberikan jawapan mereka.

4. Guru menerangkan objek itu adalah tikar anyaman yang di perbuat daripada kertas pelbagai warna menggunakan kaedah anyaman tertentu.

Membantu Murid Mengingat Kembali Kemahiran Sedia Ada
Guru menerangkan kepada pelajar untuk menghasilkan tikar anyaman itu, kertas pelbagai warna perlu di gunting dulu mengikut saiz yang sesuai dan menggunakan kaedah anyaman tertentu.
Memperkenalkan Pelajaran Hari Ini Kepada Murid
1. Guru menunjukkan beberapa contoh anyaman seperti ketupat anyaman, tali anyaman dan bakul anyaman. 2. Pelajaran kali ini guru akan mengajar tikar anyaman, yang di perbuat daripada kertas seperti tikar anyaman yang di tunjukkan guru pada awal pengajaran tadi.

Penyampaian Isi Pelajaran

Mempersembahkan Maklumat Baru Kepada Murid
1. Guru menguji tahap intelek pelajar dengan menanyakan soalan yang memerlukan pelajar berfikir iaitu; a. Guru meminta pelajar menyatakan langkah yang diperlukan untuk menghasilkan anyaman kertas. b. Guru bertanya kepada pelajar bahan-bahan yang di perlukan untuk membuat tikar anyaman kertas ini. 2. Guru juga meminta seorang pelajar untuk menuliskan bahan-bahan yang di perlukan untuk membuat anyaman kertas ini. 3. Kemudian guru menerangkan bahan-bahan yang di perlukan untuk membuat tikar anyaman kertas ini berdasarkan jawapan murid supaya murid rasa di hargai. 4. Guru menerangkan tentang langkah-langkah yang diperlukan untuk menghasilkan tikar anyaman tersebut adalah; a. Pelajar perlu membuat garisan secara menjalur pada kertas lukisan dan kertas warna bagi memudahkan mereka dalam kerja-kerja memotong. b. Pelajar perlu memotong kertas pelbagai warna secara menjalur. c. Pelajar perlu memotong kertas lukisan juga secara menjalur. d. Guru menunjukkan cara-cara menganyam kertas tersebut. e. Guru menunjukkan cara menampak kertas tersebut agar tidak tercabut.
Langkah Kedua
Guru menerangkan mengenai langkah-langkah yang diperlukan untuk menghasilkan tikar anyaman tersebut ialah; a. Pelajar perlu membuat garisan secara menjalur pada kertas lukisan dan kertas warna bagi memudahkan mereka dalam kerja-kerja memotong. b. Pelajar perlu memotong kertas pelbagai warna secara menjalur untuk mendapatkan sekeping kertas yang panjang serta nipis. c. Pelajar perlu memotong kertas lukisan juga secara menjalur tetapi kertas lukisan itu tidak perlu dipotong sehingga putus. d. Guru menunjukkan cara-cara menganyam kertas warna ke atas kertas lukisan supaya anyaman itu teratur dan nampak kemas.
Langkah Ketiga
Pelajar melakukan aktiviti sambil di pantau oleh guru. 1. Pelajar membuat garisan secara menjalur pada kertas lukisan dan kertas pelbagai warna bagi memudahkan mereka dalam kerja-kerja menggunting. 2. Pelajar menggunting kertas pelbagai warna secara menjalur untuk mendapatkan sekeping kertas yang panjang serta nipis. 3. Pelajar memotong kertas lukisan juga secara menjalur tetapi kertas lukisan itu tidak perlu dipotong sehingga putus. 4. Pelajar mula menganyam kertas warna ke atas kertas lukisan. 5. Setelah habis menganyam semua kertas pelbagai warna ke atas kertas lukisan, pelajar mengemaskan setiap jalur kertas warna agar nampak tersusun dan kelihatan kemas. 6. Bagi memastikan kertas-kertas warna tadi tidak tertanggal pelajar boleh meletakkan gam pada hujung kertas warna yang telah siap tadi.

Penilaian

Latihan dengan Bimbingan
1. Guru menunjukkan cara-cara menganyam kertas tersebut. 2. Guru menunjukkan cara menampak kertas tersebut agar tidak tercabut. 3. Guru menunjukkan cara-cara menganyam kertas warna ke atas kertas lukisan supaya anyaman itu teratur dan nampak kemas.
Latihan Kendiri
1. Pelajar membuat garisan secara menjalur pada kertas lukisan dan kertas pelbagai warna. 2. Pelajar menggunting kertas pelbagai warna dan kertas lukisan secara menjalur. 3. Pelajar menganyam kertas warna ke atas kertas lukisan. 4. Pelajar mengemaskan setiap jalur kertas warna selepas habis menganyam. 5. Pelajar meletakkan gam pada hujung kertas warna yang telah siap. 6. Guru meminta murid mencari maklumat tentang anyaman di dalam internet dan meminta murid membuat penerangan tentang proses untuk menghasilkan anyaman mengkuang. Guru memberikan laman web yang boleh di layari oleh pelajar iaitu, http://myartless.blogspot.com/2008_11_01_archive.html.

Penutup Pengajaran

1. Pelajar bersama guru berbincang mengenai pengajaran hari ini. 2. Guru meminta pelajar menunjukkan hasil kerja masing-masing. 3. Guru memberi pujian kepada semua pelajar kerana dapat menghasilkan tikar anyaman sendiri.

Aktiviti Lanjutan

Generalisasi/Aplikasi Kepada Kehidupan Seharian/Pelajaran Lanjutan
Pelajar boleh menghasilkan barangan kraftangan lain menggunakan teknik anyaman tertentu.
Penilaian pentadbir:
0
Dibaca 32496 kali