Diterbitkan Membuat dan Membina (Boneka Manusia dari Kadboard).

Jenis Ketidakupayaan:
Peringkat Pendidikan:
Domain:
Penulis: 
Bavani a/p Ganason

Perancangan Sebelum Pengajaran

Sukatan Pelajaran: 
Huraian Sukatan Pelajaran Pendidikan Seni Visual KBSR Tahun 4. 3.0 Membentuk dan membuat binaan.
Deskripsi Pelajaran Hari Ini: 
Murid menghasilkan boneka manusia dari kadboard dengan kreatif.
Objektif: 
Di akhir pelajaran, murid dapat; 1. Meningkatkan kawalan motor halus. 2. Mengecam bentuk-bentuk geometri. 3. Menghasilkan boneka manusia daripada kadboard atau kotak tisu.
Kemahiran Sedia Ada: 
Murid-murid telah diajar cara melukis corak geometri dan dapat mengenali bentuk-bentuk geometri.
Analisis Tugasan/Konsep Pembelajaran: 
1. Memotong kadboard kepada bentuk-bentuk geometri. 2. Tebuk lubang pada kadboard tiga segi. 3. Masukkan benang ke dalam jarum. 4. Masukkan jarum ke dalam lubang kadboard (jahit). 5. Jahit sampai habis. 6. Mengikat benang atau tali pada lubang yang ditebuk di kadboard geometri lain. 7. Ikat dengan kemas 8. Membentukkan boneka kadboard.
Bahan Bantu Mengajar: 
Kadboard, kertas lukisan, pensil warna, gunting, pembaris, bentuk-bentuk geometri, benang, jarum plastik, penebuk lubang (puncher) dan dawai warna.

Permulaan Pengajaran

Set Induksi
Deskripsi: 

1. Guru menunjukkan bentuk-bentuk geometri kepada murid.

2. Guru bertanya kepada murid nama bentuk-bentuk geometri yang ditunjukkan.

3. Murid mendengar penjelasan guru dengan teliti.

4. Murid melihat atau merasa contoh yang ditunjukkan.

Membantu Murid Mengingat Kembali Kemahiran Sedia Ada
Selepas melihat contoh-contoh bentuk geometri, guru bersoal jawab dengan murid-murid tentang bentuk-bentuk yang dilihat atau dirasa dengan sentuhan itu.
Memperkenalkan Pelajaran Hari Ini Kepada Murid
1. Murid melihat contoh yang ditunjukkan (guru tidak menyatakan tajuk terlebih dahulu kepada murid). 2. Murid meneka dahulu setelah melihat atau merasa dengan sentuhan contoh yang guru berikan iaitu, bentuk-bentuk geometri.

Penyampaian Isi Pelajaran

Mempersembahkan Maklumat Baru Kepada Murid
1. Guru menerangkan kepada murid aktiviti yang disediakan untuk mereka dan cara menghasilkan boneka manusia daripada bentuk-bentuk geometri. 2. Guru menyediakan bentuk dari kad board tebal bagi setiap murid. 3. Murid mendengar dengan teliti arahan guru dan menerima potongan kadboard bentuk geometri. 4. Guru menyediakan contoh bentuk-bentuk geometri untuk murid. 5. Guru meminta murid melukiskan bentuk-tersebut dengan bimbingan guru berdasarkan bentuk yang ditunjukkan oleh guru.
Langkah Kedua
1. Guru membantu menyediakan kadboard yang siap digunting bagi murid rabun dan buta supaya tidak menghadapi masalah semasa memotong kad. 2. Murid menerima kadboard yang siap digunting. 3. Guru mengedarkan warna dan meminta murid mewarna bentuk-bentuk geometri dengan kemas. Murid mewarnakan bentuk geometri dengan warna kegemaran sendiri. 4. Guru siap menebuk lubang di sekeliling bentuk segi tiga. 5. Guru menyediakan jarum plastik yang siap dimasukkan benang. 6. Guru menunjukkan cara memasukkan benang di sekeliling lubang kadboard segi tiga. Murid menjahit dengan kemas dan menghiasi kadboard segi tiga dengan bimbingan guru. (Langkah ini untuk murid rabun. Untuk murid buta, guru membimbing tangan mereka untuk merasa tebukan lubang itu).
Langkah Ketiga
1. Guru menunjukkan cara mencantumkan kadboard dengan mengikat bentuk-bentuk tersebut. Murid melihat cara guru mengikat bentuk-bentuk tersebut menjadi bentuk manusia. 2. Guru menunjukkan dan membantu murid dalam proses mengikat. 3. Guru meminta murid melukis bentuk-bentuk geometri menjadi bentuk muka pada kadboard tersebut. 4. Murid melukis bentuk-bentuk geometri dengan melihat contoh yang ditunjukkan oleh guru.

Penilaian

Latihan dengan Bimbingan
1. Guru menggunakan teknik psikomotor halus iaitu tangan atas tangan bagi membimbing murid memasukkan benang ke dalam lubang kadboard yang disediakan. 2. Guru membimbing murid dengan menunjukkan cara mengikat tali atau dawai dengan cara yang betul dengan memegang tangan mereka. 3. Guru memegang tangan murid supaya mereka dapat memegang pensil dengan betul dan mewarna dengan betul pada kadboard.
Latihan Kendiri
Murid dapat memasukkan benang dengan sendiri dan mengikat tali dengan baik walaupun memerlukan masa.

Penutup Pengajaran

1. Guru melakukan penilaian terhadap hasil kerja murid. 2. Murid sama-sama melihat dan merasakan dengan sentuhan hasil kerja kawan-kawan lain. 3. Guru memuji hasil kerja semua murid dan murid rasa dihargai.

Aktiviti Lanjutan

Generalisasi/Aplikasi Kepada Kehidupan Seharian/Pelajaran Lanjutan
Dengan penghasilan boneka manusia dari kadboard dengan sendiri, murid mengetahui bahawa melalui kadboard mereka boleh menghasilan pelbagai bentuk geometri dan membentuk pelbagai rupa sebagai perhiasan dirumah.
Penilaian pentadbir:
0
Dibaca 14234 kali