Diterbitkan Selamat Hari Lahir.

Jenis Ketidakupayaan:
Peringkat Pendidikan:
Domain:
Penulis: 
Afida binti Md Hussin

Perancangan Sebelum Pengajaran

Sukatan Pelajaran: 
4.0 Membaca.
Deskripsi Pelajaran Hari Ini: 
Membaca ayat pendek dan membina ayat mudah berdasarkan tema yang bertajuk "Selamat Hari Lahir" adalah isi pelajaran pada hari ini.
Objektif: 
Pada akhir pelajaran, murid dapat; a) Membaca ayat pendek berpandukan gambar tanpa bantuan. b) Membina ayat mudah berpandukan gambar tanpa bantuan.
Kemahiran Sedia Ada: 
Murid pernah menyambut "Hari Lahir" yang dibuat oleh guru di dalam kelas bersama-sama rakan lain.
Analisis Tugasan/Konsep Pembelajaran: 
1. Murid diterangkan bagaimana membaca ayat pendek berpandukan gambar dan membina ayat pendek berpandukan gambar yang di sedikan oleh guru. 2. Murid juga di beri peluang untuk berlakon dengan meraikan sambutan "Hari Lahir" seolah-olah mereka sedang menyambut hari lahir salah seorang rakan mereka.
Bahan Bantu Mengajar: 
Kotak, hadiah dan kad gambar .

Permulaan Pengajaran

Set Induksi
Deskripsi: 

1. Guru ucapkan selamat pagi. Kemudian, guru memberitahu murid sebentar lagi guru akan menyanyi. Guru meminta semua murid tepuk tangan apabila guru menyanyi nanti.
2. Guru nyanyikan lagu Selamat Hari Lahir sebanyak dua kali. Kemudian, nyanyikan bersama-sama murid;
"Selamat Hari lahir",
"Selamat Hari Lahir",
"Selamat Hari Lahir",
"Selamat Hari Lahir Semua".

Membantu Murid Mengingat Kembali Kemahiran Sedia Ada
Murid pernah menyambut majlis hari lahir di dalam kelas, jadi guru meminta setiap murid menceritakan kembali saat-saat kegembiraan ketika menyambut majlis tersebut.
Memperkenalkan Pelajaran Hari Ini Kepada Murid
1. Guru meminta semua murid pejamkan mata mereka. 2. Sambil nyanyikan lagu selamat hari lahir, guru membawa kotak dan pergi mendekati murid seorang demi seorang dan minta mereka menyentuh barang di dalam kotak tersebut. 3. Kemudian, guru meminta setiap orang murid mengambil satu barang di dalam kotak. 4. Seterusnya, guru meminta murid membuka mata masing-masing dan melihat apa yang mereka dapat. 5. Guru bertanya soalan berikut; a) "Apa yang kamu dapat?". b) "Bila biasanya kamu dapat hadiah?". 6. Murid menjawap soalan guru dan guru memuji semua murid pandai. 7. Guru memperkenalkan isi pelajaran hari ini yang bertajuk “Selamat Hari Lahir”.

Penyampaian Isi Pelajaran

Mempersembahkan Maklumat Baru Kepada Murid
1. Guru bertanya kepada murid selalunya pada hari lahir mereka, hadiah apa yang mereka dapat. 2. Guru membuat ruang pada papan putih dan meminta murid melukiskan barang atau hadiah yang pernah mereka dapat pada hari lahir . 3. Murid di minta seorang demi seorang datang melukis di hadapan. 4. Setelah selesai melukis, guru memuji semua murid pandai dan bagi tepukan kepada semua murid. 5. Kemudian, guru tulis ayat pendek di bawah gambar yang dilukis iaitu; a) "Hari ini ialah hari lahir saya". b) "Saya sangat gembira". c) "Saya dapat banyak hadiah seperti________,_______ dan _______". 6. Pada ayat akhir (c) guru meminta murid secara sukarela untuk melengkapkan ayat dengan mengisi tempat kosong berdasarkan gambar yang dilukis oleh mereka tadi. 7. Kemudian, guru baca ayat pendek tersebut, sambil tunjuk guru baca dan meminta murid ikut. Guru ulangi sekali lagi. 8. Seterusnya, guru meminta setiap murid datang ke depan seorang demi seorang sambil tunjuk dan baca serta di ikuti murid lain.
Langkah Kedua
1. Guru menampalkan kad gambar di papan putih, setiap gambar di sediakan ruangan kosong untuk di buat ayat. 2. Guru mengedarkan satu kertas kosong kepada murid untuk membina ayat. 3. Guru memilih seorang murid sebagai hari lahir mereka hari ini. a) Pertama, guru tunjukkan gambar yang pertama, dan meminta murid melihat gambar tersebut. Guru berbincang bersama-sama murid apa yang terdapat di dalam gambar dan tulis ayat pendek pada kertas latihan berdasarkan gambar yang dilihat oleh mereka. b) Guru memberikan pembayang dengan memberikan ayat di depan dan meminta murid menyambung ayat tersebut. Contohnya, "Hari ini ialah Hari Lahir___________". c) Guru seterusnya meminta murid melihat gambar kedua. Kemudian, guru berbincang dengan murid tentang gambar tersebut. Guru juga berikan pembayang kepada murid. Pengulangan perlu supaya memudahkan murid dan murid dapat ikut. d) Sambil bincang, guru tunjuk dan sentuh gambar.Contohnya; i) "Leong Pin menjemput kawan datang ke rumah. Kawan Leong Pin ialah________,________,_________ dan_________". ii) "Kawan Leong Pin datang_____________________". e) Seterusnya, guru meminta murid melihat gambar ketiga. Guru berbincang dengan murid dan tulis ayat seterusnya dengan mengisi tempat kosong yang di sediakan berdasarkan gambar ketiga. Contohnya, "Pada hari lahir Leong ada ______,______,______,______dan_______". f) Berdasarkan gambar yang ke-3 juga, guru meminta murid cuba membuat ayat sendiri mengikut kreativiti masing-masing. Jikalau sukar, guru bagi sedikit pembayang iaitu guru bertanya murid; i) "Apakah perasaan Leong Pin apabila menyambut hari lahir dan dapat banyak hadiah?". ii) "Apa yang kawan Leong Pin ucap pada Leong Pin?". 4. Guru bagi tepukan kepada semua murid kerana berani mencuba.
Langkah Ketiga
1. Guru berbincang dengan murid untuk membuat lakonan pendek iaitu “Majlis Hari Lahir Leong Pin”. 2. Guru berbincang dengan murid apa yang perlu dibuat nanti ketika berlakon iaitu; a) Guru bersama-sama murid lain pergi ke rumah Leong Pin bawa hadiah. b) Leong Pin jemput guru dan kawan-kawan masuk. Guru dan murid bersalam dengan Leong Pin, bagi hadiah dan ucapkan selamat Hari Lahir. c) Seterusnya, majlis hari lahir bermula dengan nyanyian Lagu "Selamat Hari Lahir Leong Pin". 3. Guru dan murid teruskan lakonan masing-masing bersama guru. 4. Setelah selesai semua bertepuk tangan, dan guru memuji semua murid pandai berlakon.

Penilaian

Latihan dengan Bimbingan
Guru membimbing murid membaca ayat pendek.
Latihan Kendiri
Murid cuba membuat ayat sendiri mengikut kreativiti masing-masing.

Penutup Pengajaran

1. Peneguhan berbentuk pujian kepada setiap murid pandai berlakon. 2. Guru meminta semua murid membuat gaya masing-masing sedang memegang hadiah. Kemudian, guru mengambil gambar mereka.

Aktiviti Lanjutan

Generalisasi/Aplikasi Kepada Kehidupan Seharian/Pelajaran Lanjutan
Murid boleh membina ayat pendek melalui bahan bergambar yang lain.
Penilaian pentadbir:
0
Dibaca 4342 kali